Το Mindfulness στα σχολεία

Η καλλιέργεια του Mindfulness μπορεί να προσφέρει βέλτιστα αποτελέσματα αναφορικά με την προσοχή των μαθητών, τον αυτοέλεγχο, την συναισθηματική ανθεκτικότητα, την μείωση του άγχους, την άμβλυνση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τις κοινωνικές τους δεξιότητες, την καλυτέρευση της ποιότητας του ύπνου, της ουσιαστικής ξεκούρασης, την μνήμη αλλά και την μακροπρόθεσμη και ουσιαστική επίδοση. Μέσω λοιπόν αυτής της βαθιάς επίγνωσης, στρέφοντας απλά την προσοχή τους στην εκάστοτε στιγμή και στην αναπνοή, μπορούν να διαχειριστούν πιο άρτια τα συναισθήματα τους και να διοχετεύσουν την όποια αντιδραστική τους έκφραση, με έναν ήπιο τρόπο, παίρνοντας παύσεις και μένοντας πάντα στο παρόν- η ίδια η ζωή άλλωστε λαμβάνει χώρα μόνο στο τώρα.

Ως εκ τούτου, δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για αυτούς ώστε να ηρεμούν, να οξύνουν την αντιληπτική τους ικανότητα, την παρατήρηση του εαυτού τους, αλλά συνάμα και όλων των ανθρώπων και των ερεθισμάτων που τους περιβάλλουν, χωρίς καμία κριτική. Τα οφέλη λοιπόν είναι πολλαπλά και πολυδιάσταστα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ο σύγχρονος τρόπος ζωής, έχει αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά ανησυχίας, νευρικότητας, αρνητικών συναισθημάτων και στρεσογόνων εκφάνσεων, με αποτέλεσμα η λέξη «άγχος» να έχει γίνει εφάμιλλη της ιδιας τους της ύπαρξης και δυστυχώς ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους έτσι όπως την βιώνουν. Ένα τέτοιο περιβάλλον λοιπόν, αναπόφευκτα οδηγεί στη στείρα μάθηση, την βραχυπρόθεσμη μνήμη, την αποκλίνουσα συμπεριφορά, την έλλειψη αυτοκυριαρχίας και την αταραξία του ψυχισμού τους.

Διεξάγοντας μια έρευνα σε 22.000 μαθητές (Yale Center for Emotional Intelligence), διαπιστώθηκε πως το κλιμακούμενο στρες, το όποιο δεν διαχειρίζεται και δεν προλαμβάνεται εγκαίρως, οδηγεί σε συναισθηματική κόπωση, έλλειψη διάθεσης και ενέργειας κατα 75%. Το «εργαλείο» της ενσυνειδητότητας, έρχεται λοιπόν να δράσει ώς αντίδοτο και παρατηρείται πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη επιβίωσης και αυτοπροσδιορισμού. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, καλλιεργείται παράλληλα η ενσυναίσθηση και μια πιο οπτιμιστική ματιά απέναντι στις όποιες δυσκολίες, διδάσκοντας τους έτσι χρήσιμές δεξιότητες για την ίδια την ζωή.

Πρακτικά, θα μπορούσε να ενσωματωθεί ώς ενότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε ως κοινωνιολογική προσέγγιση είτε ώς θεμελιώδης λίθος της ευεξίας και επιστέγασμα της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών. Θα πρέπει όμως να καταστεί σαφές πως η διδαχή και συνάμα η έμπνευση ενός τόσο πολύτιμου εργαλείου πρέπει να προέρχεται από δασκάλους που οι ίδιοι εξασκούνται καθημερινά, άοκνα και με συνέπεια στο δρόμο της βαθιάς επίγνωσης. Διαφορετικά, είναι σας να διδάσκουμε από ένα εγχειρίδιο μάθησης, υιοθετώντας μια άκρως επιδερμική προσέγγιση απέναντι σε κάτι τόσο υπερπολύτιμο. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, πως όταν διδάσκουμε και καθοδηγούμε με το παράδειγμα μας, δημιουργούμε ένα αυθεντικό και γόνιμο περιβάλλον μάθησης.

Επιπρόσθετα, θα μπορούσαμε να εντάξουμε προγράμματα και πρακτικές ενσυνειδητότητας σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, σε όποιον δηλαδή καθημερινά συνδιαλλέγεται με τους μαθητές, ώστε να επεκτείνουμε και να διασφαλίσουμε τα μέγιστα αποτελέσματα. Σε αυτό το μοτίβο σκέψης, οι ίδιοι οι γονείς δεν θα μπορούσαν να μη συμπεριληφθούν και συνάμα να καλλιεργήσουν αυτή την δεξιότητα, ως αρωγοί αυτής της εκπαιδευτικής, και όχι μόνο, προσέγγισης.

Ένα καλά δομημένο πρόγραμμα σπουδών, θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει πρακτικές ενσυνειδητότητας σε εβδομαδιαία βάση, αρχικά, ώστε η μετάβαση σε αυτόν τον τόσο πρωτοποριακό και συνάμα απίστευτα απλό τρόπο σκέψης και αντίληψης, να γίνει ομαλά ώστε να εδραιωθεί. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να γίνει με μια εισαγωγή στις βασικές αρχές που διέπουν αυτό το «εργαλείο» του νου, πρακτικά παραδείγματα και καταθέσεις ανθρώπων που έχουν βιώσει και βιώνουν όλα τα προαναφερθέντα οφέλη, αξιοζήλευτα μοντέλα διδασκαλίας από διάφορους λαούς ανά τον κόσμο, όπως το παράδειγμα της Ιαπωνίας, παρέχοντας τους έτσι όλα τα αντίστοιχα οπτικά ερεθίσματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το πιλοτικό πρόγραμμα της Νορβηγίας (2015/2016), έδειξε πως η καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μέρος όλων των μαθημάτων, με επιμέρους προσαρμογές, όχι μόνο από εκπαιδευτική σκοπιά αλλα και ως τρόπος ζωής των παιδιών.

Οι έννοιες της επίγνωσης, της αποδοχής, της αταραξίας και της αυτοκυριαρχίας επεξηγούνται και αποτελούν μέρος της λεκτικής προσέγγισης του εκάστοτε δασκάλου, ώστε τα παιδιά να εξοικειώνονται ακόμη περισσότερο με αυτό το σύστημα αντίληψης.

Ήπιες πρακτικές, όπου οι μαθητές κλείνουν απαλά τα μάτια τους, εστιάζουν στην αναπνοή τους, σκανάρουν νοερά το σώμα τους, δημιουργούν εικόνες και μεταφέρονται με την «οθόνη» του μυαλού τους κάθε φορά σε ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον, λειτουργούν καταπραϋντικά σε βάθος χρόνου. Σε δεύτερο χρόνο, μέσω της άσκησης της παρατήρησης, μπορούν να κρατούν σημειώσεις, δημιουργώντας έτσι το δικό τους ημερολόγιο συναισθημάτων.

Μέσω της συνεχόμενης καταγραφής, όχι μόνο νοητικής αλλά και συναισθηματικής αντίληψης, μπορούν να ανακαλύψουν τον βαθύτερο εαυτό τους. Είναι σα να τους δίνουμε το χώρο και το χρόνο να αναπνεύσουν ουσιαστικά, κυριολεκτικά και ολοκληρωτικά. Συμπερασματικά λοιπόν, τα κίνητρα των μαθητών πολλαπλασιάζονται, η διάθεση τους ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία συνεχώς βελτιώνεται, η συγκέντρωση σου τους αυξάνεται και τα μαθησιακά αποτελέσματα που προκύπτουν είναι αξιοσημείωτα.

Υπογράφει η Ευαγγελία Καμπούρη, απόφοιτος του 200hr Yoga Teacher Training Course

Βιβλιογραφία:

  1. https://www.euro.who.int/en/about-us/networks/regions-for-health-network-rhn/news/news/2016/07/mindfulness-at-school-the-stfolds-pilot-project
  2. https://www.mindful.org/mindfulness-in-education/
  3. https://learning2breathe.org
  4. https://positivepsychology.com/mindfulness-education/
  5. https://www.gse.harvard.edu/news/uk/19/01/making-time-mindfulness

Hatha Yoga Flow

Ένα μάθημα για όλα τα επίπεδα των ασκούμενων που συνδυάζει αρμονικά και με ροή τα στοιχεία του αέρα, της γης και του νερού μέσα από την αναπνοή, την asana και την χαλάρωση.

Διδάσκει: Γιώτα

Giota pappa

Hatha Yoga Flow

Ελάτε να κινηθούμε και να παρατηρήσουμε τους εαυτούς μας,
πάντα με γνώμονα το σεβασμό προς το σώμα μας και τις ανάγκες του την εκάστοτε ημέρα, άλλωστε η κάθε μέρα είναι μοναδική!

Διδάσκει: Ευαγγελία

Hatha Yoga Flow

Μια πρακτική εμπνευσμένη από το στοιχείο της ροής, που δρα
ενδυναμωτικά και χαλαρωτικά.

Καθηγητής : Ιωάννα

Therapeutic Yoga

Καλλιεργώντας την επίγνωση στο σώμα και την αναπνοή,
αποσυμφορίζουμε τις εντάσεις, ενεργοποιούμε το σώμα και ξεκουράζουμε το νου.

Καθηγητής : Μυρτώ

Πρακτική γιογκα με θέα θάλασσα

Hatha Yoga Flow

Ένα ενδυναμωτικό μάθημα γιόγκα, όπου η αναπνοή, οι
δημιουργικές αλληλουχίες των ασάνα, η παιχνιδιάρικη αυτοέκφραση και η βαθιά
χαλάρωση ρέουν μαζί, καλλιεργώντας τόσο την εσωτερική ισορροπία όσο και τη
σωματική ευεξία.

Καθηγητής : Αλεξάνδρα

Morning Yoga

Ένας τρόπος να ξεκινήσεις υπέροχα τη μέρα με καθαρό νου, ήρεμη
αναπνοή και σώμα γεμάτο ενέργεια.

Καθηγητής : Άννα

Hatha Yoga

Ένα ολοκληρωμένο μάθημα hatha yoga που περιλαμβάνει τεχνικές
αναπνοών (pranayama), σταθερές και άνετες θέσεις (asanas), τεχνικές χαλάρωσης
και τεχνικές διαλογισμού. Ιδανικό για όσους θέλουν να κλείσουν τη μέρα τους
προσφέροντας στον εαυτό τους τα πολλαπλά οφέλη της yoga.

Καθηγητής : Δήμητρα

Vinyasa Flow Yoga

Ένα μάθημα με σκοπό να σε φέρει σε σύνδεσή με το σώμα σου
και την αστείρευτη δύναμή του. Κάθε κίνηση καθοδηγείται από την αναπνοή
δημιουργώντας ένα ρυθμικό κινούμενο διαλογισμό.

Διδάσκει : Aνθή

Gentle Yoga

Χαλαρώστε, αναπνεύστε και βρείτε την ηρεμία σε αυτό το μάθημα
Gentle Yoga! Ένα χαλαρωτικό ταξίδι ενσυνείδητης κίνησης, χαλάρωσης και
αναζωογόνησης για το σώμα και την ψυχή!

Καθηγητής : Αλεξάνδρα

Vinyasa Flow

Για να χτίσεις αντοχή, δύναμη, ευλυγισία, συγκέντρωση ενώ
ταυτόχρονα θα αποβάλεις το στρες της μέρας για να απολαύσεις ένα ήρεμο βράδυ.

Καθηγητής : Άννα

Intensive 200hr Yoga Teacher Training

Γλώσσα παρακολούθησης: Ελληνικά

Ημερομηνίες
6 – 27 Ιουνίου 2023

Intensive 200hr Yoga Teacher Training

Γλώσσα παρακολούθησης: Αγγλικά

Ημερομηνίες
3 – 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ημερομηνίες
8-9 & 15-16 Οκτωβρίου 2022 

Ημερομηνίες
11-12 & 18-19 Μαρτίου 2023

Advanced Aerial Yoga Teacher Training
(Δεκέμβριος)

Ημερομηνίες
03/12/2022 – 04/12/2022

Advanced Aerial Yoga Teacher Training
(Απριλίου)

Ημερομηνίες
22/04/2023 – 23/04/2023

Prenatal & Postnatal Yoga Teacher Training
(Οκτώβριος)

Ημερομηνίες
22/10/2022 – 23/10/2022

Prenatal & Postnatal Yoga Teacher Training
(Μάιος)

Ημερομηνίες
06/05/2023 – 07/05/2023

200hr Yoga Mentorship Training
(Νοέμβριος)

Ημερομηνίες
19/11/2022 – 02/04/2023

200hr Yoga Mentorship Training
(Ιανουάριος)

Ημερομηνίες
21/01/2023 – 23/04/2023