Τι είδους δίαιτα να κάνω;

Στο άκουσμα της λέξης «δίαιτα» τι σου έρχεται απ’ ευθείας στο μυαλό; Μήπως η λέξη χρησιμοποιείται με λίγο διαφορετικό τρόπο από αυτό που σημαίνει πραγματικά; Και τελικά, ποιες είναι οι πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα «τι είδους δίαιτα να κάνω;» 

Στον τομέα της διατροφής, η λέξη δίαιτα αναφέρεται στο σύνολο των τροφίμων που καταναλώνονται από ένα άτομο στοχεύοντας στη διατήρηση, τη μείωση ή την πρόσληψη βάρους. Αν κατατρέξουμε στις ρίζες της λέξης, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική γλώσσα, η λέξη δίαιτα αναφέρεται σε έναν συνολικό υγιεινό τρόπο ζωής. H διατροφή, από την άλλη, σχετίζεται με τη διαδικασία χρήσης της τροφής για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Οι δύο αυτές λέξεις είναι αλληλένδετες και απόλυτα συνυφασμένες με την υγεία μας. 

Μήπως όταν ακούμε τη λέξη «δίαιτα» ή την έκφραση «κάνω δίαιτα», έρχεται αυτόματα στο νου και η λέξη «στέρηση»; 

Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε συσχετίσει τη δίαιτα με κάτι -λίγο πολύ- περιοριστικό που στοχεύει στην απώλεια βάρους. Και όχι άδικα. Κυκλοφορούν πολλές «δίαιτες» που υπόσχονται την απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα. Κυκλοφορούν επίσης ανά διαστήματα διάφορες δίαιτες «της μόδας» ή δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων με στόχο την απώλεια κιλών. Πρόκειται επομένως για εξαιρετικά περιοριστικές – στερητικές δίαιτες.  

Ο λόγος που αποτυγχάνουν όλες αυτές οι δίαιτες είναι γιατί δεν είναι βιώσιμες, καθώς στόχος τους είναι απλώς η απώλεια βάρους, χωρίς να συνυπολογίζεται ο παράγοντας της πραγματικής υγείας όπως και καλής ψυχολογίας του ατόμου.  

Δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αρχίσει το σώμα να «παραπονιέται». Τότε, το άτομο επιστρέφει στις διατροφικές συνήθειες που είχε πριν τη δίαιτα και τα κιλά που πιθανόν χάθηκαν σχετικά γρήγορα, επανέρχονται και ενδεχομένως να είναι περισσότερα από όσα ήταν πριν την εφαρμογή της συγκεκριμένης δίαιτας. Το σώμα πεινάει, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οι ορμόνες δεν βρίσκονται σε ισορροπία. Ακόμα και όταν υπάρχει η ανάγκη και η επιθυμία για απώλεια κιλών, η δίαιτα που ακολουθείται πρέπει να θρέφει όχι μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα. Διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι εφήμερα και θα επηρεαστεί αρνητικά και η ψυχολογία του ατόμου. Ειδικά αν στο παρελθόν υπήρχε μία μη υγιής σχέση με το φαγητό, σε καμία περίπτωση δεν είναι συνετό να ακολουθείται μία περιοριστική δίαιτα. 

Στο ερώτημα «τι δίαιτα να κάνω;» η απάντηση δεν είναι μία

Κάθε σώμα είναι μοναδικό και έχει τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες. Κάτι που σε μένα λειτουργεί, σε σένα μπορεί να μην είναι το ίδιο ωφέλιμο. Οι γυναίκες επίσης έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους άντρες. Και κάθε γυναίκα ανάλογα τη φάση του κύκλου στην οποία βρίσκεται έχει επίσης διαφορετικές ανάγκες. Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τα δικά του θέματα υγείας που χρειάζεται να φροντίσει, το δικό του καθημερινό πρόγραμμα. Έτσι, χρειάζεται τη δική του δίαιτα που θα βοηθήσει το σώμα του να είναι λειτουργικό και να ζει πραγματικά καλά μέσα σε αυτό. 

Σίγουρα όμως υπάρχει ένας τρόπος διατροφής που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Από κει και πέρα τροποποιείται έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες καθενός. Αυτή είναι μία διατροφή με όσο λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα γίνεται (whole foods diet). Τρεφόμαστε κυρίως με μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές, επιλέγουμε άφθονα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής άλεσης, και αν τρώμε ζωικά προϊόντα, επιλέγουμε καλής ποιότητας κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά. Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, συνήθως όσα βρίσκονται σε συσκευασία με μία μεγάλη λίστα συστατικών από πίσω. Όσο λιγότερα συστατικά τόσο το καλύτερο! Δεν διαφέρει πολύ από τη γνωστή σε όλους Μεσογειακή διατροφή. Για να επανέλθουμε όμως στα προηγούμενα, δεν είναι τίποτα κανόνας για όλους, μιας και διαφορετικά αντιδρά κάθε οργανισμός. 

Είναι σημαντικό να παραμένουμε με μία διάθεση εξερεύνησης και παρατήρησης όσων καταναλώνουμε και τι επίδραση έχουν στο σώμα και τη διάθεσή μας. 

Ένα άλλο κομμάτι του παζλ αποτελεί και η ενσυνείδητη διατροφή (mindful eating). Η ενσυνείδητη διατροφή -βασίζεται στην ευρύτερη φιλοσοφία της ενσυνειδητότητας (mindfulness)- έρχεται να μας δείξει πώς να είμαστε παρόντες την ώρα που απολαμβάνουμε το γεύμα μας και πώς να ακούμε τα σήματα που στέλνει το σώμα: πότε και πόσο πεινάμε, πότε να σταματήσουμε να τρώμε, πώς αισθανόμαστε μετά από ένα γεύμα, με τι κριτήριο επιλέγουμε τι θα φάμε. Ακόμη, βοηθά να διαχωρίζουμε τη φυσική από τη συναισθηματική πείνα. Όταν συνδυάζεται μία ολιστική προσέγγιση στη διατροφή μαζί με την ενσυνείδητη, τότε έχουμε έναν υπέροχο συνδυασμό που ωφελεί σώμα, νου και πνεύμα.

Καθένας έχει μέσα του τον δικό του μοναδικό «διατροφολόγο» που ξέρει καλύτερα από κάθε εξωτερικό παράγοντα τι είναι καλύτερο για το σώμα του, αρκεί να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. 

Δεν χρειάζεται να χάνουμε χρόνο και ενέργεια στο να υπολογίζουμε θερμίδες, καθώς, τρώγοντας με γνώμονα την υγεία, την ευεξία, και τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού, κάνοντας σωστούς συνδυασμούς τροφίμων και μαθαίνοντας να εμπιστευόμαστε το σώμα και τα σήματα που στέλνει, έχουμε βρει αυτό που χρειάζεται για να νιώθουμε πραγματικά καλά.  

Hatha Yoga Flow

Ένα μάθημα για όλα τα επίπεδα των ασκούμενων που συνδυάζει αρμονικά και με ροή τα στοιχεία του αέρα, της γης και του νερού μέσα από την αναπνοή, την asana και την χαλάρωση.

Διδάσκει: Γιώτα

Giota pappa

Hatha Yoga Flow

Ελάτε να κινηθούμε και να παρατηρήσουμε τους εαυτούς μας,
πάντα με γνώμονα το σεβασμό προς το σώμα μας και τις ανάγκες του την εκάστοτε ημέρα, άλλωστε η κάθε μέρα είναι μοναδική!

Διδάσκει: Ευαγγελία

Hatha Yoga Flow

Μια πρακτική εμπνευσμένη από το στοιχείο της ροής, που δρα
ενδυναμωτικά και χαλαρωτικά.

Καθηγητής : Ιωάννα

Therapeutic Yoga

Καλλιεργώντας την επίγνωση στο σώμα και την αναπνοή,
αποσυμφορίζουμε τις εντάσεις, ενεργοποιούμε το σώμα και ξεκουράζουμε το νου.

Καθηγητής : Μυρτώ

Πρακτική γιογκα με θέα θάλασσα

Hatha Yoga Flow

Ένα ενδυναμωτικό μάθημα γιόγκα, όπου η αναπνοή, οι
δημιουργικές αλληλουχίες των ασάνα, η παιχνιδιάρικη αυτοέκφραση και η βαθιά
χαλάρωση ρέουν μαζί, καλλιεργώντας τόσο την εσωτερική ισορροπία όσο και τη
σωματική ευεξία.

Καθηγητής : Alexandra

Morning Yoga

Ένας τρόπος να ξεκινήσεις υπέροχα τη μέρα με καθαρό νου, ήρεμη
αναπνοή και σώμα γεμάτο ενέργεια.

Καθηγητής : Άννα

Hatha Yoga

Ένα ολοκληρωμένο μάθημα hatha yoga που περιλαμβάνει τεχνικές
αναπνοών (pranayama), σταθερές και άνετες θέσεις (asanas), τεχνικές χαλάρωσης
και τεχνικές διαλογισμού. Ιδανικό για όσους θέλουν να κλείσουν τη μέρα τους
προσφέροντας στον εαυτό τους τα πολλαπλά οφέλη της yoga.

Καθηγητής : Δήμητρα

Vinyasa Flow Yoga

Ένα μάθημα με σκοπό να σε φέρει σε σύνδεσή με το σώμα σου
και την αστείρευτη δύναμή του. Κάθε κίνηση καθοδηγείται από την αναπνοή
δημιουργώντας ένα ρυθμικό κινούμενο διαλογισμό.

Διδάσκει : Aνθή

Gentle Yoga

Χαλαρώστε, αναπνεύστε και βρείτε την ηρεμία σε αυτό το μάθημα
Gentle Yoga! Ένα χαλαρωτικό ταξίδι ενσυνείδητης κίνησης, χαλάρωσης και
αναζωογόνησης για το σώμα και την ψυχή!

Καθηγητής : Alexandra

Vinyasa Flow

Για να χτίσεις αντοχή, δύναμη, ευλυγισία, συγκέντρωση ενώ
ταυτόχρονα θα αποβάλεις το στρες της μέρας για να απολαύσεις ένα ήρεμο βράδυ.

Καθηγητής : Άννα

Intensive 200hr Yoga Teacher Training

Course language: greek

Dates
6 – 27 of June 2023

Intensive 200hr Yoga Teacher Training

Course language: english

Dates
3 - 24 of September 2023

Advanced Aerial Yoga Teacher Training
(December)

Dates
03/12/2022 – 04/12/2022

Advanced Aerial Yoga Teacher Training
(April)

Dates
22/04/2023 – 23/04/2023

Prenatal & Postnatal Yoga Teacher Training
(October)

Dates
22/10/2022 – 23/10/2022

Prenatal & Postnatal Yoga Teacher Training
(May)

Dates
06/05/2023 – 07/05/2023

200hr Yoga Mentorship Training
(November)

Dates
19/11/2022 – 02/04/2023

200hr Yoga Mentorship Training
(January)

Dates
21/01/2023 – 23/04/2023