Πόσα πλεονεκτήματα έχει η θέση Downward Facing Dog

Το Downward Facing Dog, γνωστό και ως Adho Mukha Svanasana στα σανσκριτικά, είναι μια δημοφιλής στάση γιόγκα που προσφέρει πολλά οφέλη για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Ακολουθούν κάποια οφέλη από την εξάσκηση του Downward Facing Dog:

Διάταση ολόκληρου του σώματος: Το Downward Facing Dog είναι μια διάταση για όλο το σώμα που στοχεύει στους οπίσθιους μηριαίους, τις γάμπες, τους ώμους, τη σπονδυλική στήλη και τα χέρια. Βοηθά στην επιμήκυνση και την απελευθέρωση της έντασης σε αυτές τις περιοχές, βελτιώνοντας την ευελιξία και μειώνοντας τη δυσκαμψία.

Οικοδόμηση της δύναμης του πυρήνα: Ενώ κρατάτε τη στάση, ενεργοποιείτε τους μύες του κορμού σας, συμπεριλαμβανομένων των κοιλιακών μυών, των οβελιαίων και του κάτω μέρους της πλάτης, για να διατηρήσετε τη σταθερότητα. Η τακτική εξάσκηση του Downward Facing Dog μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση και τόνωση των μυών του κορμού σας με την πάροδο του χρόνου.

Βελτίωση της πέψης: Η ήπια συμπίεση της κοιλιάς στο Downward Facing Dog μπορεί να τονώσει την πέψη και να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Η στάση ενθαρρύνει επίσης τη ροή του αίματος στα πεπτικά όργανα, προάγοντας την υγιή πέψη.

Ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη: Το Downward Facing Dog μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη, τεντώνοντας απαλά και επιμηκύνοντας τη σπονδυλική στήλη. Ενισχύει επίσης τους μύες της πλάτης, παρέχοντας καλύτερη στήριξη στη σπονδυλική στήλη και μειώνοντας τον κίνδυνο οσφυαλγίας.

Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος: Αυτή η ανάποδη στάση ενθαρρύνει τη ροή του αίματος στο άνω μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, φέρνοντας φρέσκο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε αυτές τις περιοχές. Η βελτιωμένη κυκλοφορία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας και της συγκέντρωσης.

Ηρεμεί το νευρικό σύστημα: Το Downward Facing Dog θεωρείται μια ανάστροφη στάση, η οποία βοηθά στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, που είναι υπεύθυνο για την αντίδραση “ξεκούρασης και πέψης”. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, του άγχους και της έντασης στο σώμα.

Ενίσχυση των ώμων και των χεριών: Το Downward Facing Dog απαιτεί τη στήριξη του βάρους στα χέρια και τους βραχίονες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των ώμων, των βραχιόνων και των καρπών. Η τακτική εξάσκηση μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη και τη σταθερότητα του άνω μέρους του σώματος.

Ενίσχυση της ευελιξίας: Η τακτική εξάσκηση του Κάτω Σκύλου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευελιξίας στους οπίσθιους μηριαίους, τις γάμπες, τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα του θώρακα και των ώμων, βελτιώνοντας τη στάση του σώματος.

Ενεργοποίηση του σώματος: Η αναστροφή του Downward Facing Dog μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, δημιουργώντας μια αναζωογονητική επίδραση στο σώμα και το μυαλό. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

Προώθηση της ενσυνειδητότητας: Η εξάσκηση του Κάτω Σκύλου απαιτεί συγκέντρωση και επίγνωση της αναπνοής, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας και της επίγνωσης της παρούσας στιγμής. Μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του νου, στη βελτίωση της συγκέντρωσης και στη μείωση της νοητικής φλυαρίας.

Όπως και με κάθε στάση γιόγκα, είναι σημαντικό να εξασκείτε με σωστή ευθυγράμμιση και υπό την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου δασκάλου γιόγκα, ειδικά αν είστε νέοι στη γιόγκα ή έχετε οποιεσδήποτε υπάρχουσες συνθήκες υγείας. Πάντα να ακούτε το σώμα σας και να τροποποιείτε τη στάση ανάλογα με τις ανάγκες και τους περιορισμούς σας.

Intensive 200hr Yoga Teacher Training

Γλώσσα παρακολούθησης: Ελληνικά

Ημερομηνίες
6 – 27 Ιουνίου 2023

Intensive 200hr Yoga Teacher Training

Γλώσσα παρακολούθησης: Αγγλικά

Ημερομηνίες
3 – 24 Σεπτεμβρίου 2023

Yoga Nidra Foundation Teacher Training
(Οκτώβριος)

Ημερομηνίες
03/12/2022 – 04/12/2022

Yoga Nidra Foundation Teacher Training
(Μάιος)

Ημερομηνίες
13/05/2023 – 21/05/2023

Ημερομηνίες
8-9 & 15-16 Οκτωβρίου 2022 

Ημερομηνίες
11-12 & 18-19 Μαρτίου 2023

Advanced Aerial Yoga Teacher Training
(Δεκέμβριος)

Ημερομηνίες
03/12/2022 – 04/12/2022

Advanced Aerial Yoga Teacher Training
(Απριλίου)

Ημερομηνίες
22/04/2023 – 23/04/2023

Prenatal & Postnatal Yoga Teacher Training
(Οκτώβριος)

Ημερομηνίες
22/10/2022 – 23/10/2022

Prenatal & Postnatal Yoga Teacher Training
(Μάιος)

Ημερομηνίες
06/05/2023 – 07/05/2023

200hr Yoga Mentorship Training
(Νοέμβριος)

Ημερομηνίες
19/11/2022 – 02/04/2023

200hr Yoga Mentorship Training
(Ιανουάριος)

Ημερομηνίες
21/01/2023 – 23/04/2023