Υποφέρεις από long-covid syndrome; Δοκίμασε yoga και yoga nidra!

Η πανδημία COVID-19 είχε βαθύτατο αντίκτυπο στους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, σε σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ακόμα και μετά την ανάρρωση από τον ιό, πολλοί άνθρωποι βιώνουν παρατεταμένα συμπτώματα μετά τη νόσηση COVID που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η yoga και η yoga nidra προσφέρουν ολιστικές προσεγγίσεις για την υποστήριξη της επούλωσης, την ενίσχυση της ευεξίας και την προώθηση της ανάρρωσης. Αν αναρωτιέσαι γιατί διάβασε λίγο παρακάτω!

Τι είναι η yoga;

Η yoga είναι ένα διαχρονικό, ολοκληρωμένο επιστημονικό σύστημα που συνδυάζει αρμονικά την κίνηση του φυσικού σώματος και με την ηρεμία του νου! Σαν ένας ολιστικός τρόπος ζωής η yoga θεραπεύει βαθιά και ριζικά, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζει ολόκληρο το σώμα! Με τη yoga πολύ σύντομα αποκτούμε μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με το σώμα, την αναπνοή και τις επιθυμίες μας. Μαθαίνουμε να βρισκόμαστε συνειδητά στο εδώ και το τώρα, απολαμβάνοντας όλες τις πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας.

Τι είναι η yoga nidra;

Η yoga nidra είναι η τέχνη της ενσυνείδητης χαλάρωσης! Είναι ένας πολύ προσιτός διαλογισμός, μια καθοδηγούμενη σειρά τεχνικών επίγνωσης της αναπνοής και του σώματος, που ακολουθεί τη βιολογική διαδικασία του ύπνου! Κατά τη διάρκεια της yoga nidra η εγκεφαλική δραστηριότητα ηρεμεί, επιτρέποντας σε όλες τις συσσωρευμένες εντάσεις στο σώμα και στο νου να απελευθερωθούν! Κατά τη διάρκεια της πρακτικής ο ασκούμενος κάνει ένα ταξίδι στα εγκεφαλικά κύματα και οδηγείται σε αυτή την εγκεφαλική κατάσταση όπου το σώμα αναρρώνει και αποκαθίσταται βαθιά. Ασκείται σε ύπτια θέση, διαρκεί περίπου μισή ώρα και το μοναδικό που χρειάζεται να κάνεις είναι να αφεθείς και να χαλαρώσεις!

Ας εξερευνήσουμε μαζί τα πιθανά οφέλη αυτών των πρακτικών στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη μετά-COVID περίοδο:

Σωματική αποκατάσταση

Οι στάσεις της γιόγκα, ή όπως τις ονομάζουμε asana, μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακτήσεις τη δύναμη, την ευλυγισία και την ισορροπία σου που μπορεί να έχουν ασθενήσει κατά τη διάρκεια της νόσησης. Οι ήπιες κινήσεις και οι διατάσεις του σώματος μπορούν να σε βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μυϊκού τόνου, στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και στην ενίσχυση της κυκλοφορίας. Επιπλέον, η yoga nidra κατά τη διάρκεια της οποίας ο οργανισμός παράγει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, βοηθά στη συνολική επούλωση μειώνοντας τη φλεγμονή.

Αποκατάσταση του αναπνευστικού συστήματος

Ο COVID-19 επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν επίμονα αναπνευστικά συμπτώματα μετά την ανάρρωση. Η πραναγιάμα, ή οι ασκήσεις αναπνοής της γιόγκα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την αποκατάσταση της χωρητικότητας των πνευμόνων, την αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου και τον καθαρισμό των αναπνευστικών οδών. Οι τεχνικές ελεγχόμενης αναπνοής ενισχύουν τη λειτουργία των πνευμόνων, μειώνουν τη δύσπνοια και διευκολύνουν τη χαλάρωση, υποστηρίζοντας τελικά τη συνολική υγεία του αναπνευστικού συστήματος. Η yoga nidra ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα χρησιμοποιώντας τεχνικές αναπνοής, επιτρέποντας σε ολόκληρο το αναπνευστικό σύστημα να λειτουργήσει χωρίς επιπλέον αντίσταση, καθώς το σώμα βρίσκεται αναπαυτικά ξαπλωμένο.

Μείωση του στρες και ψυχική ευεξία

Η πανδημία έχει επιβαρύνει την ψυχική υγεία, με το άγχος, την κατάθλιψη και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) να αποτελούν πλέον τις πιο συχνές εμπειρίες. Η yoga και η yoga nidra, προσφέρουν ισχυρά εργαλεία για τη διαχείριση του άγχους, την ηρεμία του νου και την προώθηση της συναισθηματικής ευεξίας. Η ενσυνείδητη κίνηση, σε συνδυασμό με τη βαθιά χαλάρωση και την εστιασμένη προσοχή, μπορούν να σε βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος, στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ενισχύοντας την αντοχή σου σε καταστάσεις στρες.

Αποκατάσταση της ζωτικής ενέργειας και διαχείριση του συμπώματος της κόπωσης

Η κόπωση μετά το covid-19 είναι ένα διαδεδομένο σύμπτωμα που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι. Η yoga nidra, που συχνά αναφέρεται ως γιογκικός ύπνος, είναι μια ισχυρή πρακτική που υποστηρίζει τη βαθιά χαλάρωση και την αναζωογόνηση. Καθώς μπαίνεις σε μια κατάσταση συνειδητού ύπνου, η yoga nidra βοηθά στην αναπλήρωση των επιπέδων ενέργειας, στη μείωση της κόπωσης και στην υποστήριξη της συνολικής ζωτικότητας. Η συστηματική πρακτική μπορεί να σε βοηθήσει στη διαχείριση της εξάντλησης και στην προώθηση μιας υγιούς ισορροπίας έντασης και χαλάρωσης.

Γνωστική λειτουργία και υγεία του εγκεφάλου

Ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν γνωστικές δυσκολίες, όπως εγκεφαλική ομίχλη, προβλήματα μνήμης ή δυσκολία συγκέντρωσης, ακόμη και μετά την ανάρρωση από το COVID-19. Οι πρακτικές της yoga και του διαλογισμού διεγείρουν τις νευρικές οδούς, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία. Με την ενσωμάτωση της ενσυνειδητότητας και της εστίασης, οι πρακτικές αυτές υποστηρίζουν τη διαύγεια του νου, τη ενίσχυση της μνήμης και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

Καθώς βρισκόμαστε στη φάση μετά τον ιό COVID, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπίσουμε τη σωματική, νοητική και συναισθηματική μας υγεία. Η yoga και η yoga nidra είναι ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την υποστήριξη της ανάρρωσης, τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την ενίσχυση της συνολικής υγείας.

Ενσωματώνοντας αυτές τις τεχνικές στην καθημερινότητά σου, μπορείς να βιώσεις τη μεταμορφωτική δύναμη της yoga και της yoga nidra και να ανακτήσεις τη ζωτικότητα, την ανθεκτικότητα και την αίσθηση ευεξίας σου μετά το COVID-19. Το μοναδικό που μένει να κάνεις είναι να δοκιμάσεις!

Υπογράφει η Αλεξάνδρα Παλαντζά, Yoga Teacher E-RYT 500 και Master Trainer, με ειδίκευση στη Yoga Nidra & Sleep-based Meditation.

Hatha Yoga Flow

Ένα μάθημα για όλα τα επίπεδα των ασκούμενων που συνδυάζει αρμονικά και με ροή τα στοιχεία του αέρα, της γης και του νερού μέσα από την αναπνοή, την asana και την χαλάρωση.

Διδάσκει: Γιώτα

Giota pappa

Hatha Yoga Flow

Ελάτε να κινηθούμε και να παρατηρήσουμε τους εαυτούς μας,
πάντα με γνώμονα το σεβασμό προς το σώμα μας και τις ανάγκες του την εκάστοτε ημέρα, άλλωστε η κάθε μέρα είναι μοναδική!

Διδάσκει: Ευαγγελία

Hatha Yoga Flow

Μια πρακτική εμπνευσμένη από το στοιχείο της ροής, που δρα
ενδυναμωτικά και χαλαρωτικά.

Καθηγητής : Ιωάννα

Therapeutic Yoga

Καλλιεργώντας την επίγνωση στο σώμα και την αναπνοή,
αποσυμφορίζουμε τις εντάσεις, ενεργοποιούμε το σώμα και ξεκουράζουμε το νου.

Καθηγητής : Μυρτώ

Πρακτική γιογκα με θέα θάλασσα

Hatha Yoga Flow

Ένα ενδυναμωτικό μάθημα γιόγκα, όπου η αναπνοή, οι
δημιουργικές αλληλουχίες των ασάνα, η παιχνιδιάρικη αυτοέκφραση και η βαθιά
χαλάρωση ρέουν μαζί, καλλιεργώντας τόσο την εσωτερική ισορροπία όσο και τη
σωματική ευεξία.

Καθηγητής : Αλεξάνδρα

Morning Yoga

Ένας τρόπος να ξεκινήσεις υπέροχα τη μέρα με καθαρό νου, ήρεμη
αναπνοή και σώμα γεμάτο ενέργεια.

Καθηγητής : Άννα

Hatha Yoga

Ένα ολοκληρωμένο μάθημα hatha yoga που περιλαμβάνει τεχνικές
αναπνοών (pranayama), σταθερές και άνετες θέσεις (asanas), τεχνικές χαλάρωσης
και τεχνικές διαλογισμού. Ιδανικό για όσους θέλουν να κλείσουν τη μέρα τους
προσφέροντας στον εαυτό τους τα πολλαπλά οφέλη της yoga.

Καθηγητής : Δήμητρα

Vinyasa Flow Yoga

Ένα μάθημα με σκοπό να σε φέρει σε σύνδεσή με το σώμα σου
και την αστείρευτη δύναμή του. Κάθε κίνηση καθοδηγείται από την αναπνοή
δημιουργώντας ένα ρυθμικό κινούμενο διαλογισμό.

Διδάσκει : Aνθή

Gentle Yoga

Χαλαρώστε, αναπνεύστε και βρείτε την ηρεμία σε αυτό το μάθημα
Gentle Yoga! Ένα χαλαρωτικό ταξίδι ενσυνείδητης κίνησης, χαλάρωσης και
αναζωογόνησης για το σώμα και την ψυχή!

Καθηγητής : Αλεξάνδρα

Vinyasa Flow

Για να χτίσεις αντοχή, δύναμη, ευλυγισία, συγκέντρωση ενώ
ταυτόχρονα θα αποβάλεις το στρες της μέρας για να απολαύσεις ένα ήρεμο βράδυ.

Καθηγητής : Άννα

Intensive 200hr Yoga Teacher Training

Γλώσσα παρακολούθησης: Ελληνικά

Ημερομηνίες
6 – 27 Ιουνίου 2023

Intensive 200hr Yoga Teacher Training

Γλώσσα παρακολούθησης: Αγγλικά

Ημερομηνίες
3 – 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ημερομηνίες
8-9 & 15-16 Οκτωβρίου 2022 

Ημερομηνίες
11-12 & 18-19 Μαρτίου 2023

Advanced Aerial Yoga Teacher Training
(Δεκέμβριος)

Ημερομηνίες
03/12/2022 – 04/12/2022

Advanced Aerial Yoga Teacher Training
(Απριλίου)

Ημερομηνίες
22/04/2023 – 23/04/2023

Prenatal & Postnatal Yoga Teacher Training
(Οκτώβριος)

Ημερομηνίες
22/10/2022 – 23/10/2022

Prenatal & Postnatal Yoga Teacher Training
(Μάιος)

Ημερομηνίες
06/05/2023 – 07/05/2023

200hr Yoga Mentorship Training
(Νοέμβριος)

Ημερομηνίες
19/11/2022 – 02/04/2023

200hr Yoga Mentorship Training
(Ιανουάριος)

Ημερομηνίες
21/01/2023 – 23/04/2023