Yoga Nidra: 3+1 μυστικά οφέλη της βαθιάς χαλάρωσης

Ναι το γνωρίζω πολύ καλά, στους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, το να βρεις μερικές στιγμές βαθιάς χαλάρωσης και εσωτερικής γαλήνης μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση! Όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να δώσεις προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα σου και να θρέψεις το νου, το σώμα και τη ψυχή σου, ακόμα και μέσα στο χάος των συνεχών απαιτήσεων της καθημερινότητας. Καταλαβαίνω πως αυτό που σου λέω μοιάζει αδύνατο, όμως ακριβώς εδώ έρχεται η μαγεία της Yoga Nidra!

The yoga nidra είναι μια ισχυρή πρακτική που προσφέρει βαθιά οφέλη στην υγεία σου. Αν αναζητάς μια βαθιά μεταμορφωτική εμπειρία στο μονοπάτι της αυτογνωσίας, διάβασε λίγο παρακάτω για να ανακαλύψεις γιατί πρέπει να δοκιμάσεις τη Yoga Nidra! Αυτή η πρακτική σού προσφέρει:

1. Βαθιά χαλάρωση και μείωση των καθημερινών επιπέδων του στρες

Η Yoga Nidra, που συχνά αναφέρεται ως «γιογκικός ύπνος», σε οδηγεί σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης ακολουθώντας τη γνώριμη για σένα διαδικασία του βιολογικού ύπνου. Εδώ ίσως αναρωτηθείς “Μα κοιμάμαι το βράδυ, δεν είναι το ίδιο;”.

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στο βιολογικό ύπνο και τη yoga nidra; Ότι στη yoga nidra η επίγνωσή σου παραμένει σε εγρήγορση, δίνοντας σου τη δυνατότητα να συνειδητοποιείς ακριβώς τι συμβαίνει! Μέσα από μια δομημένη σειρά τεχνικών επίγνωσης του σώματος (νοητική σάρωση του σώματος και σταδιακή χαλάρωση των μυών), επίγνωσης της αναπνοής και οραματισμών, η yoga nidra σού επιτρέπει να απελευθερώσεις όλη τη συσσωρευμένη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ένταση.

Αυτή η πρακτική ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, εξισορροπεί τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα και το σώμα μπαίνει σε λειτουργία αποκατάστασης. Με τη yoga nidra δημιουργείς έναν ασφαλή χώρο, ώστε ο νους και το σώμα να αναζωογονηθούν, καλλιεργώντας μια βαθιά αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

2. Αυτογνωσία και ενσυνειδητότητα

Η yoga nidra δεν είναι απλώς η χαλάρωση, είναι ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και αυτογνωσίας. Καθώς εισέρχεσαι σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και η εγκεφαλική σου δραστηριότητα ηρεμεί, είναι πιο εύκολο να συνδεθείς με την καρδιά σου. Έτσι ενισχύεις την διεύρυνση της επίγνωσης και αξιοποιείς την εσωτερική σου σοφία.

Αυτή η πρακτική σε ενθαρρύνει να παρατηρείς τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις σου χωρίς καμία απολύτως κριτική, καλλιεργώντας επιπλέον αυτοαποδοχή και συμπόνια. Ακολουθώντας μια συστηματική πρακτική, 2-3 φορές την εβδομάδα, αναπτύσσεις μια βαθύτερη σχέση με τον εαυτό σου, αποκτάς διαύγεια και αναπτύσσεις μεγαλύτερη κατανόηση της αληθινής σου φύσης.

3. Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και ανακούφιση από την αϋπνία και τις διαταραχές ύπνου

Παλεύεις με προβλήματα ύπνου; Τότε να ξέρεις ότι η yoga nidra μπορεί να αλλάξει τελείως τη σχέση σου με τον ύπνο! Καθώς οδηγείσαι σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, η yoga nidra βοηθά στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου σου και ενισχύει το βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για σένα που παλεύεις με την αϋπνία, καθώς σου επιτρέπει να βιώσεις πιο ήρεμες και μη-διακοπτόμενες νύχτες.

Η πρακτική αυτή βοηθά να ηρεμήσει ο υπερδραστήριος νους σου, να απελευθερωθεί η σωματική σου ένταση και να δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για ποιοτικό ύπνο. Τελικά θα οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της μέρας και στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.

4. Συναισθηματική θεραπεία και διαχείριση άγχους

Η διαχείριση απαιτητικών καταστάσεων και τα τραύματα της ζωής μπορούν να αφήσουν συναισθηματικά αποτυπώματα στο νου και το σώμα, επηρεάζοντας σημαντικά τη φυσική υγεία, αλλά και τη στάση του σώματος. Η yoga nidra λειτουργεί ως ισχυρό εργαλείο για τη συναισθηματική θεραπεία και τη διαχείριση του στρες και του μετατραυματικού στρες. Βουτώντας στα βάθη του υποσυνείδητου νου, αυτή η πρακτική επιτρέπει την απελευθέρωση των μπλοκαρισμένων συναισθημάτων. Προσφέρει έναν ασφαλή χώρο επεξεργασίας και ενσωμάτωσης προηγούμενων και ημιτελών εμπειριών, διευκολύνοντας τη συναισθηματική ενδυνάμωση και την ισορροπία. Με τον καιρό, η μπορεί να σε βοηθήσει να καλλιεργήσεις μια μεγαλύτερη αίσθηση γαλήνης, χαράς και συναισθηματικής ευεξίας.

Όσο λοιπόν κι αν εξερευνώ τις τεχνικές χαλάρωσης, η yoga nidra ήταν πάντα και παραμένει ένα από πιο σημαντικά εργαλεία που έχω στα χέρια μου σε ό,τι αφορά τη σωματική, νοητική και συναισθηματική μου αποκατάσταση. Είναι μια εύκολη και προσιτή τεχνική, είτε ασκείσαι στη γιόγκα είτε όχι, γιατί δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα περισσότερο από το να βρεις μια άνετη θέση και να ακολουθήσεις την καθοδήγηση! Και ναι, είναι κάτι που μπορείς να το προσφέρεις στον εαυτό σου όπου κι αν βρίσκεσαι, ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτεις και τις ανάγκες που έχεις τη συγκεκριμένη στιγμή!

Στο κανάλι YouTube της Anahata Yoga Academy θα βρεις Yoga Nidra για άμεση αποφόρτιση και αποσυμπίεση (10 λεπτά) που μπορείς να την κάνεις ακόμα και μέσα σε μια πολυάσχολη μέρα, θα βρεις τη Yoga Nidra για την άμεση αποκατάσταση της ενέργειάς σου (20 λεπτά) που μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε στιγμή νιώθεις ότι τα επίπεδα της ενέργειάς σου είναι χαμηλά, προσφέροντας στον εαυτό σου ένα boost ενέργειας, και τη Yoga Nidra για να απολαύσεις ένα ξεκούραστο ύπνο (30 λεπτά), αν νιώθεις ότι οι στρεσογόνες σκέψεις δε σε αφήνουν να κοιμηθείς, ο ύπνος σου είναι διακοπτόμενος μέσα στη νύχτα, ή αν απλώς νιώθεις ότι ενώ κοιμάσαι δεν ξεκουράζεσαι αρκετά. Είναι μια τεχνική που ακόμα και οι πιο “αρχάριοι” σε αυτήν, βιώνουν βαθιές στιγμές ηρεμίας, γαλήνης, και ανακούφισης.

Τι λες λοιπόν; Μήπως ήρθε η ώρα να δώσεις μια ευκαιρία στη Yoga Nidra;

Υπογράφει η Alexandra Palantza, Yoga Teacher E-RYT 500 και Master Trainer, με ειδίκευση στη Yoga Nidra & Sleep-based Meditation.

Hatha Yoga Flow

Ένα μάθημα για όλα τα επίπεδα των ασκούμενων που συνδυάζει αρμονικά και με ροή τα στοιχεία του αέρα, της γης και του νερού μέσα από την αναπνοή, την asana και την χαλάρωση.

Διδάσκει: Γιώτα

Giota pappa

Hatha Yoga Flow

Ελάτε να κινηθούμε και να παρατηρήσουμε τους εαυτούς μας,
πάντα με γνώμονα το σεβασμό προς το σώμα μας και τις ανάγκες του την εκάστοτε ημέρα, άλλωστε η κάθε μέρα είναι μοναδική!

Διδάσκει: Ευαγγελία

Hatha Yoga Flow

Μια πρακτική εμπνευσμένη από το στοιχείο της ροής, που δρα
ενδυναμωτικά και χαλαρωτικά.

Καθηγητής : Ιωάννα

Therapeutic Yoga

Καλλιεργώντας την επίγνωση στο σώμα και την αναπνοή,
αποσυμφορίζουμε τις εντάσεις, ενεργοποιούμε το σώμα και ξεκουράζουμε το νου.

Καθηγητής : Μυρτώ

Πρακτική γιογκα με θέα θάλασσα

Hatha Yoga Flow

Ένα ενδυναμωτικό μάθημα γιόγκα, όπου η αναπνοή, οι
δημιουργικές αλληλουχίες των ασάνα, η παιχνιδιάρικη αυτοέκφραση και η βαθιά
χαλάρωση ρέουν μαζί, καλλιεργώντας τόσο την εσωτερική ισορροπία όσο και τη
σωματική ευεξία.

Καθηγητής : Alexandra

Morning Yoga

Ένας τρόπος να ξεκινήσεις υπέροχα τη μέρα με καθαρό νου, ήρεμη
αναπνοή και σώμα γεμάτο ενέργεια.

Καθηγητής : Άννα

Hatha Yoga

Ένα ολοκληρωμένο μάθημα hatha yoga που περιλαμβάνει τεχνικές
αναπνοών (pranayama), σταθερές και άνετες θέσεις (asanas), τεχνικές χαλάρωσης
και τεχνικές διαλογισμού. Ιδανικό για όσους θέλουν να κλείσουν τη μέρα τους
προσφέροντας στον εαυτό τους τα πολλαπλά οφέλη της yoga.

Καθηγητής : Δήμητρα

Vinyasa Flow Yoga

Ένα μάθημα με σκοπό να σε φέρει σε σύνδεσή με το σώμα σου
και την αστείρευτη δύναμή του. Κάθε κίνηση καθοδηγείται από την αναπνοή
δημιουργώντας ένα ρυθμικό κινούμενο διαλογισμό.

Διδάσκει : Aνθή

Gentle Yoga

Χαλαρώστε, αναπνεύστε και βρείτε την ηρεμία σε αυτό το μάθημα
Gentle Yoga! Ένα χαλαρωτικό ταξίδι ενσυνείδητης κίνησης, χαλάρωσης και
αναζωογόνησης για το σώμα και την ψυχή!

Καθηγητής : Alexandra

Vinyasa Flow

Για να χτίσεις αντοχή, δύναμη, ευλυγισία, συγκέντρωση ενώ
ταυτόχρονα θα αποβάλεις το στρες της μέρας για να απολαύσεις ένα ήρεμο βράδυ.

Καθηγητής : Άννα

Intensive 200hr Yoga Teacher Training

Course language: greek

Dates
6 – 27 of June 2023

Intensive 200hr Yoga Teacher Training

Course language: english

Dates
3 - 24 of September 2023

Advanced Aerial Yoga Teacher Training
(December)

Dates
03/12/2022 – 04/12/2022

Advanced Aerial Yoga Teacher Training
(April)

Dates
22/04/2023 – 23/04/2023

Prenatal & Postnatal Yoga Teacher Training
(October)

Dates
22/10/2022 – 23/10/2022

Prenatal & Postnatal Yoga Teacher Training
(May)

Dates
06/05/2023 – 07/05/2023

200hr Yoga Mentorship Training
(November)

Dates
19/11/2022 – 02/04/2023

200hr Yoga Mentorship Training
(January)

Dates
21/01/2023 – 23/04/2023